Opgeruimd denken en schrijven...

...willen we allemaal wel. Zeker als je voor je werk moet schrijven terwijl schrijven je vak niet is. Maar de praktijk is weerbarstiger: de meeste mensen worstelen zich met moeite door hun schrijfwerk heen. Van ‘opgeruimd denken en schrijven’ is geen sprake. Dat is ook logisch: ondanks hun vaak hoge opleiding hebben ze geen scholing gehad in schrijven (laat staan een scholing die hen leerde om slim te schrijven). Dat leidt tot veel frustratie:
Als tekstschrijver heb ik veelvuldig de eindredactie verzorgd van de meest uiteenlopende adviezen, verslagen en rapporten. Daarbij kom ik steeds opnieuw dezelfde problemen tegen:
Dit probleem is eigenlijk alleen fundamenteel op te lossen, direct bij het opzetten van de tekst. Bij een eindredactie ben je eigenlijk te laat. (Ik laat onpersoonlijke, formele stijl hier buiten beschouwing. Schrijfstijl blijkt lastig te veranderen. Bovendien is het effect marginaal: het is veel belangrijker dat de argumentatie helder is, en expliciet uitgeschreven.)

...kun je leren met de training Opgeruimd denken en schrijven...

Nu ja, om een lang verhaal kort te maken: om bovenstaand probleem te tackelen, heb ik samen met enkele collega's Your Point opgezet dat via een doelgerichte training (Opgeruimd denken en schrijven) professionals leert om gemakke­lijk lezers-/klantgerichte teksten te schrijven. Vanaf het eerste begin, zónder writer’s block, met een minimum aan frustratie. De training trok al snel de aandacht van onder meer adviesorganisaties en overheden, en maakt nu ook deel uit van het aanbod van Wageningen Academy.